Zmrzlinovače
AKO TO VŠETKO ZAČALO?
Začalo to asi v Číne už asi 600 rokov pred nl. Tam sa sladká ryžová zmes balila do snehu. V antike dovezený sneh dochucovali vínom, medom, ovocím či okvetnými lístkami. Do Európy ju vraj priviezol Marko Polo av Paríži ju v polovici 16. storočia predstavila sama Kateřina Medicejská. Tajný recept bol výsadou boháčov. Už v roku 1672 bola záhadná receptúra prezradená a v Paríži slávnostne otvorili prvú zmrzlinovú kaviareň pre verejnosť.
Z ochuteného snehu sa vyvíjali ďalšie, nové receptúry, pribudla oblátka, neskôr drievko a obal. Eskymo bolo hitom 20. rokov 20. storočia, ale až od roku 1936 sa začali nanuky vyrábať priemyselne - bol zostrojený automatický stroj na ich výrobu. Najväčším krokom zmrzliny do bežnej domácnosti bol bezpochyby rok 1876, kedy Carl von Linde vyvinul chladničku. Z toho vyplýva, že hoci je zmrzlina známa tisíce rokov, jej súčasná nanuková histórie, má len sedem desaťročí.
Ľadový fenomén
Zmrzlina úplne presahuje všetky medziľudské predsudky a hranice. Zmrzlinu jedia a lížu ľudia všetkých rás, na všetkých kontinentoch, každého veku, všetkých sociálnych vrstiev, všetkých pohlaví a všetkých svetonázorov, pri všetkých príležitostiach - od pláže až po štátnej recepcii. Podstatné je, že zmrzlina osvieži, poteší, nie je návyková a nijako neškodí.